Физичко насиље

Шта је физичко насиље 

Под појмом физичко насиље подразумева се учестало или једнократно грубо поступање, намерно наношење бола, телесних повреда, као и поступање родитеља и других особа које укључује потенцијални ризик од телесне повреде, а чије последице могу, али и не морају бити видљиве.

Физичко насиље над децом 

На физичко насиље над децом треба посумњати када подаци о околностима под којима је настала повреда, које даје родитељ, односно особа која је довела дете на преглед, не одговарају самој повреди, као и код честих, поновљених повреда код истог детета или када постоје вишеструке повреде различите старости или повреде које не одговарају узрасту детета односно његовом развојном нивоу и сл.

Примери физичког насиље су: шамарање, ударање, шутирање, дрмусање, стезање врата, бацање, тровање, паљење, поливање врућом течношћу или урањање делова тела у врућу течност, излагање детета деловању вреле паре, везивање детета, напад оружјем и сл.

Телесни знаци насиља су: модрице различите старости (на необичним местима попут лица, бедара, потколеница, леђа, трбуха, потиљка и сл.), опекотине, прелом костију, секотине, огреботине, уједине, ишчупана коса, повреде и оштећења мозга, насилна (повредама узрокована) смрт детета.

Осим телесних показатеља, код деце се могу појавити и понашајни показатељи (у контакту с одраслима деца су необично опрезна, склона су претераном удовољавању ауторитетима, срамежљива су, повучена или хиперактивна), социјални показатељи (немогућност успостављања пријатељских односа с вршњацима, слабе социјалне вештине, слабе когнитивне и језичке вештине, тенденција да проблеме решавају агресивношћу) и емоционални показатељи (љутња, непријатељство, емоционална тупост) физичког насиља. Адолесценти могу показати и неке друге знакове у виду лагања, крађе, туче, испада агресивности и беса, бежања од куће и из школе, када је реч о физичком насиљу у школи, аутодеструктивног понашања и др.

У поређењу с осталим облицима насиља индикатори физичког насиља су највидљивији. Важно је да се направи разлика између насиља и ненамерне (случајне или задесне) телесне повреде, као и телесних знакова и симптома који могу да личе на намерно озлеђивање, али су, у ствари, последица или су повезани са органским стањима од којих дете пати.

Најчешћи облик физичког насиља које врше одрасли представља телесно кажњавање детета као дисциплинска мера у "васпитавању".

Телесно кажњавање је веома опасно по децу, не само као значајан узрок морбидитета и морталитета деце, већ и као значајан фактор у подстицању насилног понашања и у развоју других поремећаја понашања детета у каснијем животу.

У посебне облике физичког насиља спадају и фетално насиље (излагање фетуса алкохолу, дрогама и пасивна зависност новорођенчади од наркотика), као и синдром протрешеног детета.

Такође, физичко насиље над децом се може догађати и у оквиру породице, физичко насиље у породици, што у већини случајева доводи до тога да дете и само постане извршилац насиља или се навикава на такав облик понашања.

Деца такође врло често могу бити сведоци насиља у својој породици, уколико је мајка жртва насиља, тзв. физичко насиље над женама што је само један у низу примера како не треба, и један у низу примера који није здрав и добар за само одрастање и развој детета, зато апелујемо на све, да се сваки облик физичко насиља који се примети или доживљава одмах пријави надлежном лицу или било којој особи од поверења.

Физичко насиље пријава  

Уколико ви или неко из ваше околине трпи физичко насиље то можете да пријавите ОВДЕ.